Ukupna cena:

Edicija “Srbija 1914-1918”, četvrto kolo (10x knjiga)

 • Edicija “Srbija 1914-1918”, četvrto kolo (10x knjiga)
 • Edicija “Srbija 1914-1918”, četvrto kolo (10x knjiga)
 • 143.00 EUR
  157.30 USD
  14,300.00 RSD

   

  Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
  Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
  Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju.
  Troškovi isporuke za Vašu narudžbinu biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
  Product name: Edicija “Srbija 1914-1918”, četvrto kolo (10x knjiga)

  Edicija "1914-1918", četvrto kolo

  1. GRČKO-SRPSKI ODNOSI 1913-1918
  2. RODA RODA, RATNI IZVEŠTAČ IZ SRBIJE
  3. SLIKA NEMAČKE I NEMACA U SRBIJI 1914-1918
  4. RASPETA SRBIJA
  5. Dr EDVARD RAJAN, SPASILAC BEOGRADA
  6. SA SRBIMA NA SOLUNSKOM FRONTU
  7. SRBIJA U TREĆEM RATU. VESTI IZ SRBIJE
  8. SOLUNSKI FRONT. ZEJTINLIK
  9. NAPOR BOSNE I HERCEGOVINE ZA OSLOBOĐENjE I UJEDINjENjE
  10. UZROCI NAŠIH PORAZA

  Izdavač / Saizdavač: RTS, IK Prometej


  GRČKO-SRPSKI ODNOSI 1913-1918
  Lukianos Hasiotis

  Format: 15x21
  Broj strana: 534
  Pismo: ćirilica
  Povez: tvrd
  ISBN 978-86-515-1293-6

  Knjiga istražuje srpsko-grčke odnose u najkritičnijem priodu novije istorije dve zemlje, tokom koga je u najvećoj meri prekrojena ne samo politička mapa jugoistočne, već i čitave Evrope. Tih godina su dve zemlje postepeno konsolidovale mit o tradicionalnom srpsko-grčkom prijateljstvu, čijih smo manifestacija imali prilike i nedavno da budemo svedoci. U stvarnosti, stvari nisu bile nimalo jednostavne: savezništvo je na kraju predstavljalo „prednost" po srpsku i grčku vladu, ali su istovremeno politička „rivalstva" između dve strane - ali i unutar samih vlada - dovele ovaj izbor mnogo puta u bezizlaznu situaciju.


  RODA RODA, RATNI IZVEŠTAČ IZ SRBIJE
  Gordana Ilić-Marković

  Format: 15x21
  Broj strana: 293
  Pismo: ćirilica
  Povez: tvrd
  ISBN 978-86-515-1286-8

  Ovo je knjiga o austrijskom piscu Rosenfeldu Roda Rodi, čija dela do sada nisu objavljivana na srpskom jeziku, koja sadrži njegove tekstove vezane za Srbiju i vreme Prvog svetskog rata. Studija je izrađena na osnovu trogodišnje analize obimne građe iz bečkih arhiva u kojima se čuva zaostavština Roda Rode, zatim članaka u austrougarskoj periodici (1914-1918) i objavljenih publikacija ovog pisca u vreme rata i neposredno po njegovom završetku. Delovanje Roda Rode se posmatra u kontekstu Ratnog presbiroa, u kojem je bio angažovan kao ratni izveštač, kao i u okviru delovanja austrougarskih književnika toga doba (Štefana Cvajga, Roberta Musila, itd.).


  SLIKA NEMAČKE I NEMACA U SRBIJI 1914-1918
  Nikola Marković

  Format: 15x21
  Broj strana: 377
  Pismo: ćirilica
  Povez: tvrd
  ISBN 978-86-515-1227-1

  Odnosi između Srba i Nemaca koji postoje u dužem vremenskom periodu od izuzetnog su značaja za oba naroda. Prvi svetski rat predstavlja prelomni momenat u njihovim odnosima jer je uneo potpuno nove sadržaje. Predstave o Nemcima su se stvarale u konkretnim istorijskim okolnostima, i to u veoma posebnim, kao što su rat i okupacija Srbije, na osnovu neposrednog i bližeg međusobnog upoznavanja većeg pripadnika oba naroda. Da bi nas obavestio kako su srpski vojnici i kako je srpski narod u okupiranoj Srbiji gledao na Nemačku i Nemce autor je analizirao brojne dnevnike, memoare, autobiografska kazivanja...


  RASPETA SRBIJA
  Milutin Krunić

  Format: 15x21
  Broj strana: 171
  Pismo: ćirilica
  Povez: tvrd
  ISBN 978-86-515-1226-4

  Milutin Krunić, slavista čuvenog Berkli univerziteta u SAD, bio je srpski poručnik u Prvom svetskom ratu. Okosnicu njegove književne zaostavštine čine autobigrafske priče iz ovog perioda njegovog života. U njegovom opusu posebno je značajna ova zbirka od četiri priče koje se hronološki nadovezuje jedna na drugu i govore o sudbini čete kojom je komandovao u borbama protiv Bugara. On, u duhu vremena, daje idilične slike o srpskom narodu i njegovoj kulturi, ali čitaoca ne štedi opisa ratnih strahota koje je lično doživeo, ni surove filozofije života, po kojoj dobre ljude na zatiče uvek nagrada, kao što i loše ne stiže kazna za njihova dela.


  Dr EDVARD RAJAN, SPASILAC BEOGRADA
  Ratomir Damjanović

  Format: 15x21
  Broj strana: 224
  Pismo: ćirilica
  Povez: tvrd
  ISBN 978-86-515-1291-2

  Edvard Rajan je posebno zadužio Srbe kao upravnik Vojne bolnice u bombardovanom i porobljenom Beogradu krajem 1914. i 1915. a kasnije i kao upravnik svih bolnica na teritoriji Beograda i Srbije. U ovoj knjizi, o Rajanu saznajemo iz njegovih pisama, iz novinskog teksta Danlop Mejbl Grujić, pisama Emili Simonds, dnevnika Agnes Gardner, pisanja „Politike", izveštaja zvaničnika Crvenog krsta, dnevnika dr Slavke Mihajlović i iz knjige Meri Gledvin. Takođe, nekoliko autora savremenog doba, naših i stranih, bavi se njegovim delom. Rajan je, pokazaće se, po veličini i značaju svoga dela, za Srbe isto što i Arčibald Rajs, ili Flora Sends, ali pomalo nepoznat, zaboravljen i skrajnut.


  SA SRBIMA NA SOLUNSKOM FRONTU
  Daglas Volš

  Format: 15x21
  Broj strana: 207
  Pismo: ćirilica
  Povez: tvrd
  ISBN 978-86-515-1292-9

  Jedan od Britanaca koji su beležili svoj doživljaj rata bio je Daglas Volš, vozač kamiona u transportnoj jedinici Prve srpske armije. Njegovi memoari spadaju u najbolje knjige ove vrste, ponajviše zbog sveobuhvatnosti slike fronta i njegovih učesnika. Volš piše svoje memoare u najboljoj tradiciji engleske putopisne i memoarske literature. Naime, on je dobro obavešten o zemlji i narodima o kojima piše, i svoja ptrethodna znanja upotpunjuje i koriguje neposrednim ličnim utiscima. Veoma je dobro obavešten o vojnoj situaciji - u okviru koje sagledava ulogu armije u čijem je sastvau - a isto tako o politici zaraćenih strana, posebno svoje zemlje, na čiji račun ima dosta primedaba.


  SRBIJA U TREĆEM RATU. VESTI IZ SRBIJE
  Arnaldo Frakaroli

  Format: 15x21
  Broj strana: 138
  Pismo: ćirilica
  Povez: tvrd
  ISBN 978-86-515-1237-0

  Arnaldo Frakaroli, čuveni italijanski novinar i publicista, bio je u ratu sa obe strane barikade - što je privilegija koju je samo novinarski posao mogao dobiti. Po objavi rata, krajem jula 1914. godine, on je već u Budimpešti kako bi pratio početni sukob između Austrougarske i Srbije. Potom ide u Galiciju kao jedini novinar stranac kojeg je prihvatio Generalštab austrijske vojske. Zatim prelazi u Srbiju, u kojoj je bio i tokom balkanskih ratova - otuda ova knjiga ima u naslovu Treći rat. Odličan pisac, pronicljiv posmatrač, Frakoli ostavlja upečatljivo svedočanstvo o Srbiji i Srbima koje je do sada bilo potpuno nepoznato našoj javnosti uopšte.


  SOLUNSKI FRONT. ZEJTINLIK
  Petar Opačić

  Format: 15x21
  Broj strana: 282
  Pismo: ćirilica
  Povez: tvrd
  ISBN 978-86-515-1228-8

  Solunski front je nastao kao pokušaj saveznika da pomognu Kraljevini Srbiji u jesen 1915. protiv združenog napada Nemačkog carstva, Austrougarske i Kraljevine Bugarske. Solunski front, koji se prostirao od albanske obale do reke Strume, bio je prilično stabilan, uprkos lokalnim akcijama, sve do savezničke ofanzive 15. septembra 1918, koja je dovela do kapitulacije Bugarske i oslobođenja Srbije. Autor je izložio najvažnije činjenice o ovoj temi, koja je dugo bila nepoželjna, vodeći sadržaj knjige ka opravdanoj potrebi da se posebno osvetli jedan od najvažnijih spomenika Srba uopšte - Vojničko srpsko groblje - Zejtinlik.


  NAPOR BOSNE I HERCEGOVINE ZA OSLOBOĐENjE I UJEDINjENjE
  Pero Slijepčević i saradnici

  Format: 15x21
  Broj strana: 400
  Pismo: ćirilica
  Povez: tvrd
  ISBN 978-86-515-1268-4

  Orginalno, presnimljeno izdanje knjige objavljene 1929. godine u Sarajevu u izdanju Oblasnog odbora Narodne odbrane.
  Materijal su prikupili i obradili Pero Slijepčević, Vladimir Ćorović, Vasilj Popović, Risto Jeremić, Mirko Maksimović, Nikola Stojanović, Šćepan Grbić, Đoko Perin, Gojko Krulj, Srđa Đokić i Hamza Humo. Knjiga daje ukupan prikaz o tome šta je i koliko Bosna i Hercegovina doprinela Oslobođenju i Ujedinjenju i prikazuje kako je izgledao njen oslobodilački pokret na poljima političkom, prosvetnom i ekonomskom.


  UZROCI NAŠIH PORAZA
  Alfred Kraus

  Format: 15x21
  Broj strana: 411
  Pismo: ćirilica
  Povez: tvrd
  ISBN 978-86-515-1261-5

  General Alfred Kraus je, komandujući austrougarskom 29. (pešadijskom) divizijom iz pravca Sremske Mitrovice, naneo teške gubitke srpskoj vojsci koja je u noći 6. septembra 1914. forsirala Savu kod Legeta. Međutim, na srpskom ratištu ratna sreća nije uvek bila naklonjena generalu Krausu. Više je, pred naletom srspkih vojnika, bežao nego što ih je gonio, da bi, zadivljen vojničkom čvrstinom malenog neprijatelja, a pre svega razočaran rasulom svoje carevine, napisao ovu knjigu. Srbi su mu se, kao neprijatelju dostojnom uvažavanja, odužili prevodom ovog dela, koju je objavilo preduzeće Geca Kon a.d.

  Artikal još nije ocenjen

  Nema komentara

  Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


  ×
  Caption